…af”.
Ik heb het altijd een wat merkwaardige zin gevonden.
Alsof je meteen na de start alweer af bent, dat kan toch niet de bedoeling zijn. Liever zeg ik “gaan”. Klaar voor de start, gaan! Dat klinkt een stuk optimistischer!

Aftrapppen. Openen. Een begin. Een goed begin is het halve werk. Bezint eer ge begint. Er kan zoveel over gezegd worden, “de start”. In dit geval heb ik het over het begin van mijn nieuwe onderneming, De Babypraktijk.
Kun je “klaar” zijn voor de start? Kun je precies weten wat je kunt verwachten? Mijn antwoord is volmondig nee. Je kunt je voorbereiden, maar helemaal klaar kan het niet zijn, als je niet exact weet hoe het zal gaan. En helemaal zeker weten hoe de toekomst zal zijn, doen maar weinig onder ons.

Ik zie de start van mijn onderneming een beetje zoals ik naar de komst van een kindje kijk, de komst van mijn zoon in dit geval.
Ik had een droom, hoop, een verwachting. We bereidden ons zo goed mogelijk voor, zorgden dat de basis er was en hadden ideeën over de toekomst. Alle zaken die geregeld moesten zijn, voor de eerste levensbehoeften en veiligheid, waren aanwezig. Maar hoe het precies zou gaan, kwam ik pas achter toen hij geboren was.
Er waren dingen die gingen zoals verwacht. Maar vaker nog bleken we helemaal niet voorbereid op wat de situatie bracht. En nog steeds gaat het zo…
Het gebeurt dat ik onverwacht obstakels tegen kom die ik voorbij moet om mijn doel te halen. Soms kan ik die zelf passeren door mijn plannen bij te stellen of extra energie ergens in te steken. Soms heb ik hulp nodig van mijn familie, vrienden of professionals die mij ondersteunen, adviseren of een “duwtje” vooruit kunnen geven.
Gelukkig gaan er ook dingen zoals ik hoopte, of in het beste geval zelfs fijner dan ik van te voren kon bedenken. Maar ook daarvan probeer ik me steeds bewust te zijn. Succes vraagt ook om evaluatie, om op diezelfde weg door te kunnen gaan.

Mijn Babypraktijk is klaar voor de eerste start. De babymassage met een “plus” vanuit mijn verpleegkundige achtergrond, loopt al en daar krijg ik ontzettend mooie reacties op van mijn cursisten, wat me veel energie geeft.
De samenwerking met mijn collega babyconsulenten is opgepakt, contacten gelegd, mijn richting bepaald, en van daaruit hoop ik de komende periode op dat gebied mijn eigen praktijk verder op de kaart te zetten.

Mijn heb een droom, hoop, een verwachting. Mijn plannen zijn helder, de basis die staat. Ik heb de benodigde voorbereidingen getroffen.
Helemaal klaar voor de start zal ik echter nooit zijn. Dat hangt van zoveel meer af dan waar ik invloed op kan hebben. Evalueren, bijstellen en verder ontwikkelen, zonder gaat het niet slagen.
Maar het begin is er, dat is al het halve werk!

 

“Klaar voor de start…
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *