De zwangerschap, bevalling of de periode daarna hebben je uit je balans gehaald en nu ben je op zoek naar de juiste hulp om weer grip op jullie leven te krijgen. Het kan het zijn dat je te maken krijgt met emoties en gevoelens die je niet eerder kende en waar je geen rekening mee hebt gehouden. Het loopt anders dan je verwacht had, de roze wolk is ver te zoeken.
De Babypraktijk kan je helpen.

Klachten en Herstel
Tijdens je zwangerschap en en na de bevalling zijn er veel fysieke, psychologische en sociale veranderingen waar je mee te maken krijgt.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat vrouwen in deze periode van hun leven de grootste kans lopen om psychische klachten te ontwikkelen. De klachten kunnen uiteen lopen van somberheid tot ernstige depressie, angsten die je zelf kunt relativeren tot paniekaanvallen en het kan voorkomen dat een vrouw een kraambedpsychose doormaakt.

Vaak is het mogelijk om thuis te werken aan je herstel, met mensen uit je eigen omgeving of met professionals die je bijstaan. Wanneer de klachten hiervoor te heftig zijn of er sprake is van situaties waarbij er gevaar is voor moeder- of kind, kan het nodig zijn om opgenomen te worden in een (specialistische moeder-baby) GGZ-instelling.

In alle gevallen, hebben de klachten invloed op jou, de zorg voor je baby en de hele gezinssituatie. Zowel tijdens de periode waarin je klachten hebt, alsook wanneer je hier weer van hersteld bent en je de draad van het dagelijks leven probeert op te pakken.

Welke hulp biedt De Babypraktijk?
Wanneer je nog zoekend bent naar de juiste hulp, kan ik jullie begeleiden om je klachten inzichtelijk te maken en vragen hierover beantwoorden. Samen kijken we welke ondersteuning je nodig hebt en hoe ik jullie deze kan bieden. Tijdens de intake of de behandeling evalueren we of er wellicht een doorverwijzing nodig is.
Als ik bij jullie thuis kom, werken we aan de band met je kindje door o.a. babymassage, herkennen van signalen van je baby, video-begeleiding. Door samen je baby te observeren en afgestemde activiteiten te ondernemen, werk je aan je eigen herstel en ga je je zekerder voelen in de zorg voor jullie baby.

Ook wanneer je een behandeling bij een arts, psychiater of andere hulpverlener voor je klachten ondergaat of hebt afgerond, kan het zijn dat je behoefte hebt aan extra begeleiding bij jullie thuis.
Je hebt bijvoorbeeld vragen over de zorg voor je baby, de gevoelens die je hebt naar je baby, de hechting of het verloop je verdere herstel.
Het kan ook zijn dat je je somber voelt na het doormaken van een behandelde kraambedpsychose of last hebt van schuldgevoelens over alles wat er gebeurd is.
Ik kan jullie op verschillende manieren begeleiden, praktische hulp bieden, in contact brengen met lotgenoten en werken aan de band met je baby.

Meer weten?
Om vrijblijvend meer informatie te krijgen, kun je het contactformulier invullen of telefonisch contact opnemen.

Omdat elke situatie uniek is, lever ik ook hier zorg op maat.
Tijdens ons eerste contact bespreken we welke vragen er spelen en geef ik jullie een idee van de mogelijke hulp die ik kan bieden. De ondersteuning kan altijd op korte termijn starten.
We bespreken tijdens het eerste, vrijblijvende, contact ook de kosten die hieraan verbonden zijn. Sommige zorgverzekeraars vergoeden deze ondersteuning.

n.B. In alle gevallen, ook wanneer een opname noodzakelijk blijkt, staat het voorop dat het doel is dat moeder zich weer beter gaat voelen, zij zelf kan zorgen voor haar baby en de hechtingsband tussen haar en haar kind gewaarborgd blijft. Een psychische stoornis tijdens je kraamperiode, is op opzichzelfstaand geen reden om te veronderstellen dat de moeder niet zonder bemoeienis van bijvoorbeeld jeugdzorg voor haar kind kan zorgen!